Să înveți o limbă străină este sănătos

Să înveți o limbă străină este sănătos

În ultimii ani, cunoașterea unei limbi străine e privită ca un must, atât pentru copii cât și pentru adulți. Beneficiile învățării și stăpânirii unei limbi par a fi evidente și nimeni nu le mai pune la îndoială utilitatea. Te-ai gândit însă vreodată că, pe lângă avantajele profesionale, culturale, personale pe care ți le aduce un anumit grad de fluență în comunicare, procesul de învățare este foarte benefic pentru bunăstarea organismului, a minţii și a comportamentului tău? Studii și cercetări ştiinţifice recente confirmă incredibilele beneficii de acest gen aduse de învăţarea limbilor străine la orice vârstă. Să vedem câteva dintre ele:

1. Devii mai atent la detalii

Să înveți o limbă străină înseamnă să legi cuvinte între ele, să faci acordul între părțile de propoziție, să conjugi verbe și să declini adjective. Pentru o terminație sau o literă greșită poți fi taxat grav la un examen de limbă. Detaliile devin și mai importante atunci când vorbim despre un mesaj oral, mai ales dacă interlocutorul vorbește rapid, fără pauze, folosește un limbaj de specialitate sau pur și simplu nu are semnal prea bun la telefon. De aceea, pentru o bună înțelegere a mesajului transmis, va trebui să fii cu urechile ciulite pe tot parcursul dialogului.

2. Învățarea limbilor străine crește performanța școlară a copiilor și îmbunătățește capacitatea de învățare a adulților

Studiul unei limbi străine este un proces complex, care antrenează memoria, capacitatea de concentrare, atenția și logica. La fel ca muzica, și învățarea unei limbi străine are oarecum legătură cu matematica. Pentru a înțelege gramatica, sintaxa – adică sistemele sale de funcționare mai presus de cuvinte – e necesar să observi, să respecți și să aplici niște reguli. Astfel, elevul învață să formeze niște conexiuni între partea teoretică și cea practică, abilitate necesară și în alte domenii. De asemenea, învățând o limbă străină, elevii iau contact cu diverse metode de învățare și organizare a informației, pe care le vor utiliza și la alte materii. Un studiu recent arată că, copiii crescuți într-un mediu bilingv au o memorie de lucru mai bună decât cei crescuți doar într-o singură limbă. Acest lucru înseamnă că sunt mai buni şi la calcule mintale, la citit şi la multe alte abilităţi mintale. Bilingvii reuşesc să limiteze mai bine factorii de distragerea a atenţiei și au un control mai bun al procesului de învățare.

3. Crește curiozitatea și dorința de cunoaștere

Cu cât mai mult știi, cu atât mai mult vrei să știi! Învățarea unei limbi străine nu se limitează la exercițiile de gramatică și memorarea vocabularului. Din contră, descoperind o nouă limbă, descoperi o nouă cultură, un nou mod de gândire și percepție a realității. Metodele actuale de predare utilizează texte și video despre oameni, fenomene, locuri spectaculoase de pe planetă și discuții libere pe cele mai actuale și controversate teme. Odată ce începi să legi primele cuvinte într-o limbă străină, devii nerăbdător să te exprimi din ce în ce mai bine și mai complex.

4. Dezvoltă creierul și accelerează funcțiile cognitive

Învățarea limbilor străine face ca creierul tău să funcționeze în “regim turbo”. Așadar, învățarea este importantă pentru sănătatea mintală – dar învățarea unei limbi străine este mult mai mult decât un antrenament mintal “normal”. Dacă știi mai multe limbi străine, creierul tău este forțat în mod constant să aleagă limba “corectă” și să o “suprime” pe cea de care nu ai nevoie. Acest lucru nu numai că îmbunătățește performanța memoriei, dar are, de asemenea, un efect pozitiv și asupra altor procese mintale. De exemplu, abilitățile de rezolvare a problemelor sunt semnificativ mai mari la persoanele multilingve decât la cele care vorbesc o singură limbă. În plus, persoanele multilingve beneficiază de o capacitate sporită de concentrare și de luare a deciziilor, de o gândire mai flexibilă și de mai multă creativitate. Acest lucru se datorează metodelor și materialelor moderne de predare-învățare. Elevul este expus unei mari varietăți de tipuri de exerciții, de la itemii tip grilă până la exerciții de identificare, de potrivire, completarea spațiilor albe, mind maps, reordonare pentru a reconstitui întregul, toate ajută la formarea competențelor de predicție, reorganizare a informației, urmărirea unui fir logic.

5. Dezvoltă imaginația și gândirea abstractă

Aceste două calități sunt esențiale atât în situațiile din viața de zi cu zi, cât și în carieră, orice profesie ai practica. Învățarea limbilor străine te ajută să dezvoltți o gândire abstractă, prin antrenarea creierului să comute între diverși centri nervoși, adică între centrul ce folosește limba maternă și cel responsabil de limba 2. Persoanele care vorbesc limbi străine au o mai bună și mai rapidă reprezentare de ansamblu a informației, lucru care se află la baza gândirii abstracte. Studiile arată că, capacitatea de a exprima aceeași idee în mai multe limbi, îți permite să ai o mai bună înțelegere asupra funcției simbolice a cuvintelor.

6. Devii mai empatic și mai prietenos

Acest lucru se datorează activităților în echipă și colaborarea între elevi. Interacțiunea și conexiunea interumană este parte componentă a orelor de limbi străine. Conceptele moderne de predare pun accent pe progresul personal al fiecărui elev, nu pe crearea unei competiții între ei. Astfel, înveți să te compari cu tine din trecut, nu cu colegul de clasă, și înveți că fiecare om este diferit și asimilează lucruri noi în ritmul său. Altfel spus, înveți să te bucuri că ai luat o notă mai bună decât la testul trecut, și nu să te bucuri că ai o notă mai mare decât colegul tău. Un rol important îl au și materialele didactice de bună calitate, cu texte și activități focusate pe valori comunitare, pe incluziune, pe persoane aflate în diverse situații dificile și ajutorul dat lor.

7. Sporește capacitatea de multi-tasking și crește viteza de luare a deciziilor

Trecerea de la limba maternă la o limbă străină și invers este o sarcină foarte dificilă pentru creier, mai ales pentru unul neantrenat. Persoanele care învață însă o limbă străină, mai ales la nivel începător, fac această trecere de câteva zeci de ori în timpul unei singure ore de curs. Odată ce creierul s-a obișnuit cu această conversie pentru satisfacerea nevoii de comunicare, acesta poate desfășura și alte activități simultan, fără prea mult efort și fără erori. De asemenea, flexibilitatea cognitivă duce la o adaptare mai ușoară în circumstanțe neașteptate, la creșterea vitezei de reacție și de luare a deciziilor.

8. Înțelegi mai bine limba maternă

Atunci când înveți o limbă străină este extrem de important să faci asocieri cu limba maternă și să observi, de exemplu, care sunt asemănările și deosebirile dintre modul acestora de funcționare. Astfel, devii mai atent la modul de exprimare și acordurile gramaticale în limba maternă, și descoperi chiar reguli și cuvinte pe care nu le știai până atunci.

9. Previne apariția demenței și a bolii Alzheimer

Chiar și la bătrânețe, creierul trebuie să fie antrenat în activități noi, să învețe noi abilități și să stocheze noi informații, pentru a crea noi conexiuni în creier. Capacitatea creierului de a crea aceste conexiuni scade odată cu vârsta, iar creierul începe să se micșoreze încă de la vârsta de 40 de ani. Cu toate acestea, studiile au arătat că creierul funcționează în mod similar cu un mușchi – acesta trebuie să fie antrenat pentru a-și menține performanța. În plus, există studii științifice care arată că multilingvismul poate întârzia apariția demenței. Într-un studiu realizat de Universitatea din Edinburgh, neurologul Dr. Thomas Bak a arătat că debutul simptomelor de demență și Alzheimer a întârziat cu până la patru ani la persoanele care vorbeau mai multe limbi decât la cele monolingve. Se știe de ceva timp că efectele demenței sunt direct legate de condiția psihică a celor afectați, dar este evident că învățarea limbilor străine are un efect semnificativ mai mare în acest caz decât alte forme de învățare.