În cât timp pot învăța limba germană?

În cât timp pot învăța limba germană?

“În cât timp pot învăța limba germană?” este întrebarea pe care o aud cel mai des, cu precădere de la adulți. Trăim în secolul tehnologiei, al progresului și al vitezei. Este de înțeles că îți dorești viteză și atunci când îți propui să înveți limba germană.

Într-adevăr, avem nevoie de niște repere. Aceste repere sunt definite în Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi – un document publicat de Consiliul Europei, care definește nivelurile de stăpânire a unei limbi străine, în funcție de ce știi să faci în diferite domenii de competență, cum ar fi înțelegerea mesajului audio, înțelegerea textului citit, exprimare orală, exprimare scrisă.

Prin urmare, avem 6 niveluri de cunoaștere a unei limbi străine: A1, A2, B1, B2, C1 și C2, unde A1 este primul nivel, de începători, iar C2 este cel mai avansat. Aceste niveluri se parcurg unul câte unul, exact în această ordine. De exemplu, dacă ești începător și vrei să înveți limba germană până la nivelul B2, nu poți face direct cursul de B2, ci trebuie să parcurgi toate nivelurile, de la A1 la B2.

Citește și: Nivelurile lingvistice – Ce înseamnă A1, A2, B1, B2, C1 și C2?

Și deci, de cât timp ai nevoie ca să parcurgi fiecare nivel?

Răspunsul poate fi doar unul aproximativ, pentru că fiecare cursant are ritmul lui de învățare, dar încercam să dăm un răspuns cât mai aproape de adevăr, bazat pe experiența noastră ca profesori de limba germană.

Luăm drept exemplu un vorbitor nativ de română, care începe să învețe limba germană de la zero până la B2, acesta fiind nivelul de care avem nevoie de cele mai multe ori pentru a obține un loc de muncă în Germania sau Austria. De menționat este faptul că vorbim despre învățarea limbii germane cu un profesor și că utilizăm un manual sau suport de curs adecvat, adică elaborat conform standardelor Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi.

NivelȘedințe*
0 – A140
A1 – A250
A2 – B170
B1 – B2100

                                                         *1 ședință = 1 h 30 min

Deci pentru a ajunge de la zero la nivelul A1, ai nevoie de aproximativ 40 de ședințe în cadrul unui curs. Cât înseamnă asta ca și durată? Facem o matematică simplă: de exemplu, dacă optezi pentru un curs care se desfășoară de 2 ori pe săptămână, asta înseamnă 20 de săptămâni, adică 5 luni. Dacă alegi un curs intensiv, de 4 ședințe pe săptămână – 2 luni și jumătate. Altfel spus, vezi la ce nivel ești acum și la ce nivel îți propui să ajungi, cât timp ești dispus să aloci învățării, aplică ecuația și cifrele din tabel…și alege într-un final cursul potrivit pentru tine!

Factori cheie în învățarea limbii germane

Bineînțeles, cel mai important factor în această ecuație este timpul pe care îl alocă fiecare cursant pentru învățarea limbii germane. Un elev care frecventează un curs intensiv și acordă zilnic timp învățării și temelor, va parcurge aceste niveluri mult mai rapid, față de un elev care frecventează un curs standard, de 2 ședințe pe săptămână.

Mai există și alți factori importanți pe care trebuie să îi luăm în calcul, cum ar fi care este limba maternă a cursantului, dacă are experiență, adică dacă a mai învățat o limbă străină în trecut și bineînțeles motivația.

Cel mai important este însă, să fii informat înainte să pornești la drum și să alegi calea cea mai bună, în loc să o cauți pe cea mai rapidă. De foarte multe ori întâlnesc oameni care au trăit deja experiența învățării limbii germane, au frecventat un curs de exemplu, și au avut așteptări total nerealiste iar apoi au fost dezamăgiți pentru că durează mult mai mult decât se așteptau.

Citește și: De ce să înveți limba germană?

Urmărește-ne pentru a fi informat și învață SMART!

Smart Educational Center