Vrei să știi cum să saluți în germană dincolo de un simplu „Bună!”? Atunci acest articol este pentru tine!
Cercetările arată că avem nevoie de numai câteva secunde, pentru a face o primă impresie atunci când cunoaștem o persoană străină. Modul în care salutăm reprezintă, prin urmare, un aspect foarte important, atât în viața privată cât și în cea profesională.
Știai că modul potrivit de a saluta depinde de locul, ora din zi și persoana căreia te adresezi?
Da, este important să știi că, chiar și ceva atât de simplu precum a spune „Bună ziua!” în germană poate fi mai complicat decât îți imaginezi. Asta deoarece cultura germană păstrează o anumită formalitate, la fel și limbajul.
Înainte să alegi formula de salut potrivită în germană, va trebui să-ți cunoști publicul.
• Persoana căreia mă adresez este o cunoștință, un prieten, un partener de afaceri, o persoană necunoscută?
• Este mai tânăr/ă sau mai în vârstă decât mine?
• În ce moment al zilei ne vom întâlni/vom discuta?
Moduri de a spune “Salut!” în germană
• Hallo! / Hey! / Hi! / Hallöchen! / Halli Hallo! – Acestea sunt cele mai des utilizate și mai răspândite formule de salut casual. Fiind folosite în principal cu prietenii, colegii sau familia, un rol important îl joacă și pronunția sau intonația. În funcție de acestea, persoana cu care vorbești va ști imediat dacă ești într-o dispoziție bună sau proastă, dacă ești obosit sau dacă emani mult entuziasm.
• Grüß dich! – Este folosit mai mult în sudul Germaniei și în Austria, la orice oră din zi.
• Servus! – Este o formulă de salut îndrăgită de vorbitorii de germană mai în vârstă din Austria, precum și din Baden-Württemberg, Bavaria și alte părți din sud-vestul Germaniei. Îl poți folosi atât ca „Bună!”, cât și ca „La revedere!”.
• Salü! – Influența elvețiană se simte în Baden-Württemberg, unde se folosește cuvântul „Salü!”, având pronunția identică cu „Salut!” din franceză.
• Was geht? – În Saxonia, „Was geht?” (Ce faci?/Cum îți merge?) poate fi utilizat pentru a saluta prietenii, în loc de „Hallo!”.
Cum poți spune „Bună dimineața!” în germană
• Guten Morgen! – Aceasta este formula clasică, pe care o poți folosi oriunde și cu oricine. În mod colocvial, poți spune și „Morgen!”.
• Guten Morche! / Morche! / Morsche! – Este un alt mod de a saluta, care derivă din „Guten Morgen!”. Îl vei auzi mai mult în centrul Germaniei, în deosebi în Hesse. Atenție însă, în alte zone vorbitoare de limba germană, aceste formule de salut pot suna foarte amuzant.
• Moin! – O altă formă de a spune „Bună dimineața!”, dar folosită aproape exclusiv în nordul Germaniei.
Moduri de a spune “Bună ziua!” în limba germană
• Guten Tag! – Este formula utilizată universal și este considerată foarte formală, așa că este indicat să o spunem mai ales când vorbim cu o persoană necunoscută, la locul de muncă, cu partenerii de afaceri, superiorii sau persoanele mai în vârstă, în instituțiile publice sau mediul academic.
• Grüß Gott! – Cea mai frecventă formă de salut în sudul Germaniei, Austria și Tirolul de Sud. Semnificația originală a salutului este “Dumnezeu să vă binecuvânteze!”.
• Grüezi! – Forma scurtă de la “Gott grüess Sie!” (Dumnezeu să vă binecuvânteze!) sau un alt mod de a spune „Grüß Gott!”. Este o formulă foarte răspândită în Elveția.
• Mahlzeit! – Casual, cool și relaxat. „Mahlzeit!” se spune de obicei la ora prânzului și înseamnă atât „Bună ziua!” cât și „Poftă bună!”. Este adesea folosit în Germania de Vest și Austria, ca o urare în principal în viața profesională de zi cu zi, între colegi.
• Habe die Ehre! – Înseamnă literalmente „Am onoarea!” și îl poți auzi în regiuni precum Regensburg (estul Bavariei) dar și în Austria. Este un mod foarte politicos de a saluta și este mai frecvent utilizat în rândul generațiilor mai în vârstă.
• Tagchen! – Este diminutivul lui „Tag”, adică „ziulică” și îl poți folosi pentru a spune „Bună ziua!” în Saxonia și Leipzig, când te adresezi prietenilor sau familiei, ca un salut relaxat și jucăuș.
“Bună seara!” în germană
• Guten Abend! – Această formulă de salut înseamnă literalmente “Bună seara!” și o poți utiliza foarte vast, după ora optsprezece. În contexte familiare, poți spune doar „Abend!”
Acum că ai ajuns la finalul acestui articol, cu siguranță ești surprins, că în limba germană pot exista atâtea moduri de a apune un simplu „Bună!”. De ce oare? Răspunsul este simplu. Germana este limba vorbită nu doar în Germania, ci și în Austria, Liechtenstein, Elveția și Luxemburg, ceea ce o face cea mai răspândită limbă maternă din Uniunea Europeană.
Având în vedere expresia “Câte bordeie, atâtea obiceie”, nu este de mirare că de-a lungul timpului s-au conturat atât de multe variate de a saluta, în funcție de zonă, dialect și chiar vârstă.