În ziua de azi tot mai mulți oameni învață limba germană. Popularitatea sa crește zilnic, dar puțini oameni știu că germana este una dintre cele mai interesante limbi ale lumii. Există multe informații interesante despre această limbă, pe care cu siguranță nu le știi, chiar dacă înveți germana de ceva vreme.
- Germana este una dintre cele mai răspândite limbi din Europa. Totuși, mai mult de 8 milioane de nativi germani locuiesc în străinătate: în SUA, Brazilia, Argentinia și chiar în Rusia.
- Germania este formată din 16 landuri federale. Uneori, dialectele se deosebesc atât de mult, încât locuitorii din diferite landuri nu se înțeleg între ei. Limba germană vorbită în Austria este, de asemenea, foarte diferită de cea vorbită în Germania. Sunt recunoscute peste 50 de dialecte de bază ale limbii germane, dar conform unor lingviști, se pot deosebi chiar peste 250 de dialecte.
- Cea mai folosită literă din limba germană este E.
- Germanilor le plac cuvintele lungi. Uneori un singur cuvânt are dimensiunea și înțelesul unei fraze. Unul din cele mai lungi cuvinte în limba germană cuprinde 63 de litere şi se referă la legea care reglementează testarea cărnii de vită: Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz. Înseamnă ’’Legea pentru transferul obligațiilor de supraveghere a etichetării cărnii de vită.’’ Cuvântul a fost introdus în anul 1999 de un land german ca parte a măsurilor luate pentru protejarea consumatorilor de boala vacii nebune (ESB, encefalopatia spongiformă bovină). Acesta a fost considerat un cuvînt valid de către lingvişti, deoarece apare în textele oficiale, însă nu a apărut niciodată în dicţionare. Cel mai lung cuvânt care a apărut însă în dicţionare, potrivit Duden, are 36 de litere, „Kraftfahrzeug-Haftpflichtversicherung”, care înseamnă „asigurare de răspundere civilă auto”. Cu toate acestea, un cuvânt de 39 litere, „Rechtsschutzversicherungsgesellschaften” (companiile de asigurări care oferă protecţie juridică), este considerat cel mai lung cuvânt german, în utilizarea de zi cu zi.
- Cunoașteți litera ß? Se numește “scharfes S”, adică „S ascuțit”. Până în secolul 19 a fost folosită aproape în toate limbile europene. Astăzi este folosită doar în limba germană.
- Toate substantivele din limba germană se scriu obligatoriu cu literă mare, indirefent de poziția lor în propoziție.
- Potrivit unei legende urbane americane, limba germană era pe punctul de a deveni limba oficială a Statelor Unite. La sfârșitul revoluției din 1783 membrii Congresului au încercat să rupă toate legăturile cu Anglia. Totuși limba engleză a câștigat votul pentru a deveni noua limbă oficială, având doar un vot în plus față de germană.
- Prima carte în limba germană a fost tipărită în 1466. A fost Biblia-Mentelin, denumită după creatorul său Johann Mentelin.
- Este bine cunoscut clișeul că toți germanii beau bere. În Bavaria berea este consumată pe post de hrană, nu de alcool. Astfel, nu uimește pe nimeni faptul că multe expresii uzuale au legătură cu această băutură. De examplu “Das ist nicht dein Bier/Asta nu e berea ta”. Pentru un german această expresie înseamnă “nu este treaba ta”.
- Hamburgerii s-au născut în… Hamburg, în jurul anului 1891. Bucătarul Otto Kuasw a creat atunci un sandviş ideal pentru marinarii care poposeau pentru scurt timp în port. Sandvişul conţinea file de vită prăjit în unt, ou fript şi două felii de pâine prăjită.
- Oricine învață germana, face greșeli de ortografie. Știți care cuvânt e cel mai frecvent scris greșit? Cuvântul «lizenzieren». În 83% din cazuri e scris “lizensieren”. Fiți atenți!
- Iubirea este minunată. Uneori emoțiile te copleșesc, astfel încât nu îți găsești cuvintele potrivite, ca să îți descrii sentimentele. Mai mult de 90% dintre germani își numesc aleșii “mein Schatz/comoara mea“. Printre preferințe se află și: «Meine Liebe/iubirea mea» und «Meine Seele/sufletul meu».
- Timpul este calculat în raport cu ora următoare. Dacă un german spune că este „halb drei” (jumătate trei), poți presupune că este ora 3:30. Cu toate acestea, este greșit. În germană, timpul de la jumătatea orei se raportează numărând minutele până la următoarea oră, așa că „halb drei” înseamnă că este jumătatea orei trei: cu alte cuvinte, este ora 2:30. La fel, ora 2:25 se exprimă în raport cu jumătatea orei trei, adică “fünf vor halb drei”, ceea ce înseamnă “cinci minute până la jumătatea orei trei”.