Alfabetul german – das deutsche Alphabet

Alfabetul german – das deutsche Alphabet

Ți-ai propus să înveți limba germană și nu știi cu ce ar trebui să începi?

Indiferent că ești în clasa întâi sau adult – începe cu alfabetul și nu vei da greș! Cunoașterea literelor și pronunția lor corectă este primul pas pe care ar trebui să îl facă oricine își propune să învețe această limbă frumoasă!

Alfabetul limbii germane este un alfabet latin extins, format din 30 de litere. Dintre acestea, 26 de litere provin din alfabetul latin standard, iar 4 sunt litere specifice limbii germane, pe care le putem numi diacritice.

Litera Pronunția Litera Pronunția
A, a [a:] P, p [pe:]
B, b [be:] Q, q [ku:]
C, c [tse:] R, r [εr]
D, d [de:] S, s [εs]
E, e [e:] T, t [te:]
F, f [εf] U, u [u:]
G, g [ge:] V, v [fau:]
H, h [ha:] W, w [ve:]
I, i [i:] X, x [iks]
J, j [jοt] Y, y [ypsilon]
K, k [ka:] Z, z [tsεt]
L, l [εl] Ä, ä [ε:]
M, m [εm] Ö, ö [Ø:]
N, n [εn] Ü, ü [y:]
O, o [o:] ẞ, ß [εstsət]

 

Toate cele 26 de litere pot fi folosite atât ca minuscule cât și ca majuscule (de exemplu a și A, b și B etc.).

A, E, I, O, U sunt cele 5 vocale ale alfabetului german, iar B, C, D, F, G, H, J, K, L, M, N, P, Q, R, S, T, V, W, X, Y, Z sunt consoanele.

Cele patru litere specifice alfabetului german

Așa cum ai văzut deja în tabelul de mai sus, avem trei vocale cu Umlaut Ä, Ö, Ü (care există, de asemenea, atât ca minuscule cât și ca majuscule) şi semnul ß.

Umlaut (sau tremă) este un semn diacritic format din două puncte plasate deasupra unei litere.

ß este o ligatură, adică o reuniune a mai multor litere într-un singur semn grafic, care înlocuiește literele ss. Acest semn este numit Eszett sau scharfes S (în Română: S ascuțit). Acest semn nu se află niciodată la începutul unui cuvânt.

Este esențial să facem diferența între ß (Eszett) din germană și β (beta) din greacă. Ele pot părea similare, dar reprezintă sunete diferite și aparțin unor limbi diferite.

Alfabetul este același în toate țările vorbitoare de limba germană?

Alfabetul german nu este folosit doar în Germania, ci și în Elveția, Austria, Luxemburg și Liechtenstein. În Elveţia şi Liechtenstein însă, ß nu mai este folosit, deoarece a fost înlocuit definitiv cu ss. Din acest motiv, vom spune că alfabetul german folosit în aceste țări are 29 de litere, nu 30.

Există litera ß majusculă?

Da, există! ß este un semn specific limbii germane și provoacă adesea dificultăți.

De altfel, înainte de 2017, ß exista doar ca literă minusculă. Majuscula nu a fost considerată necesară, deoarece nu există niciun cuvânt în limba germană care să înceapă cu ß.

Cu toate acestea, au existat întotdeauna probleme atunci când numele de familie trebuiau să fie scrise în întregime cu majuscule, așa cum este cazul în documentele oficiale sau cărțile de identitate (ex. Strauß, Weiß). Până atunci, ß se înlocuia cu SS, această scriere fiind de fapt incorectă.

Pe 29 iunie 2017 a fost introdusă litera ß majusculă – adică , care arată cumva între un B majuscul și un ß. Actual, nu există încă o tastă separată pe tastatură penru a scrie majuscula , dar poți folosi combinația de taste ALT Gr + Shift + ß. Sperăm că în viitor pe tastatura noastră vom avea un buton dedicat acestei litere.

Cum pot înlocui cele 4 diacritice din alfabetul german, dacă nu le am pe tastatură?

Nu te îngrijora, există și aici soluții simple. Cele 4 litere pot fi înlocuite în mod oficial, după cum urmează:

ä cu ae

ö cu oe

ü cu ue

ß cu ss

Atenție! Nu este corect însă, să scriem doar a în loc de ä, o în loc de ö, și u în loc de ü.

Ce gen au literele în limba germană?

Toate literele din alfabetul german au articolul das, ceea ce înseamnă că sunt de genul neutru. Deci vom obține das A, das B, das C și lista continuă.