München este al treilea oraș ca mărime din Germania, după Berlin și Hamburg, cu o populație de aproximativ 1,5 milioane de locuitori. Este capitala landului federal Bavaria, situat în sudul Germaniei, aproape de granița cu Austria. Orașul are foarte multe de oferit, fiind un loc în care tradițiile și viața modernă se îmbină perfect, având o paletă bogată de cultură, istorie și inovație.
Ce trebuie să știi despre München – destinație de top atât pentru emigrare cât și pentru turism
- Numele orașului este derivat de la cuvântul „Mönch”, care înseamnă „călugăr”. Acest lucru se datorează faptului că orașul a fost literalmente fondat de câțiva călugări, refugiați acolo de frica invaziei hunilor. Prima atestare a așezării datează din 1158, iar o jumătatate de secol mai târziu localitatea a primit statut de cetate și a fost fortificată. Pe stema Münchenului este prezentă figura unui călugăr, numit „Münchner Kindl“.
- München este locul de naștere al Oktoberfest, cel mai mare festival al berii din lume, care a fost organizat pentru prima dată în 1810, pentru a sărbători căsătoria prințului moștenitor al Bavariei cu prințesa Therese von Sachsen-Hildburghausen.
- Orașul München este cunoscut pentru grădinile de bere (Biergärten), niște restaurante tradiționale, unele cu o vechime de sute de ani. Cea mai mare grădină de bere – Hirschgarten, cu o capacitate de aproximativ 8.000 de persoane, dar și cea mai renumită berărie din lume – Hofbräuhaus, care datează încă din 1589, îți pot oferi experiențe de neuitat în München.
- Surfing în centrul orașului? În München este posibil!Eisbachwelle din Grădina Engleză este un loc foarte popular printre cei care vor să facă surfing pe râu. Această secțiune a râului Eisbach este considerată a fi cel mai constant și mai mare val din lume, pe care se practică acest sport deja de 40 de ani.
- München este un oraș al parcurilor. Grădina Engleză (Englischer Garten) este unul dintre cele mai mari parcuri publice urbane din lume, chiar mai mare decât Central Park din New York.
- München găzduiește sediul BMW – o clădire unică și impresionantă, ce are forma unui motor cu combustie internă cu 4 cilindri. Dacă ești pasionat de mașini, Muzeul BMW din München este o destinație de neratat.
- Capitala bavareză este o adevărată avalanșă culturală. Aici se găsesc peste 70 de teatre, trei orchestre impresionante și peste 50 de muzee și colecții. Muzeul German (Deutsches Museum), cu cele cca 28.000 de obiecte expuse, este cel mai mare muzeu tehnico-științific din lume. Monumentele istorice oferă și mai mult farmec orașului. Piața centrală, Marienplatz, găzduiește Noua Primărie (Neues Rathaus) cu faimosul său Glockenspiel – un turn cu ceas, care recreează de două ori pe zi scene din istoria orașului din secolul al XVI-lea cu figuri în mărime naturală.
- În München se află faimosul Stadion Olimpic (Olympiastadion), construit pentru a găzdui Olimpiada de vară din 1972, cu o capacitate de 80.000 de locuri, dar și Allianz Arena, deschis în anul 2005, care poate primi 75.000 de spectatori. Ambele stadioane au găzduit meciuri importante din istorie.
- München te va surprinde și din punct de vedere culinar, fiind renumit pentru Weißwurst, un cârnat bavarez tradițional, făcut cu carne tocată de vită și slănină de porc, aromat cu pătrunjel, lămâie, mac, ceapă, ghimbir și cardamom. Cârnații se consumă de obicei fierţi, dar şi fripţi pe grătar sau prăjiţi în tigaie, cu muştar, covrigi bavarezi, cu sare şi bere nefiltrată.
- Castelul Nymphenburg se numără printre bijuteriile orașului München, dar și printre cele mai mari castele din Europa, datând încă din anul 1664. Castelul a fost mult timp reședința de vară a Casei Wittelsbach. O altă locație impresionantă este castelul Blutenburg, construit între două brațe ale râului Würm pentru ducele bavarez Albert al III-lea, în secolul al XV-lea, ca adăpost de vânătoare. Reședința Regală (Münchner Residenz), situată în centrul orașului München, este cel mai mare palat din Germania și a fost sediul ducilor și regilor Bavariei din Casa Wittelsbach din 1508 până în 1918. Acesta de va uimi cu siguranță prin arhitectura, decorațiunile interioare și colecțiile fostelor familii regale.
- Nu doar orașul München iese în evidență pe harta Germaniei, ci și limba vorbită de cei circa 12 milioane de bavarezi – dialectul bavarez, care contribuie la identitatea culturală a zonei. Cu o suprafață de aproximativ 125.000 km², aria lingvistică a dialectului bavarez reprezintă cea mai mare arie dialectală germană. Cu o istorie de peste 1000 de ani, de la vechiul ducat tribal bavarez și până în prezent, acesta constituie un grup dialectal, care s-a dezvoltat independent din punct de vedere istoric. Începând cu anul 2009, a fost inclus de UNESCO în Atlasul limbilor pe cale de dispariție.
- Plastilina a fost inventată în München. Farmacistul Franz Kolb a creat acest material pentru prietenii săi sculptori, cu scopul de a le ușura acestora munca. Mai târziu, a devenit și primul producător de plastilină.
- Dacă te întrebi care este cea mai veche clădire din acest oraș, probabil prima dată îți vin în minte Catedrala din München (Frauenkirche) sau Universitatea Ludwig-Maximilian. Vei fi însă surprins să afli că cea mai veche clădire este de fapt o baie, care datează din anul 1260.
- Spre deosebire de alte mari orașe moderne, locuitorii din München consideră duminica drept zi de odihnă. Să găsești magazine deschide duminica, poate fi o adevărată provocare. În general, localnicii profită de această zi pentru a se relaxa, pentru a face o excursie în împrejurimi, sau pentru a-și petrece timpul cu cei dragi.
- München este unul dintre cele mai sigure orașe din lume, având o rată a criminalității extrem de scăzută în comparație cu alte orașe mari și a fost clasat pe locul 9 în Numbeo Safety Index în 2021.